Slakkenplaag in Nederland

met 3 reacties

Brengen egels uitkomst?

De afgelopen maand worden opvallend veel tuinen van particulieren aangeboden als uitwen- en/of uitzettuin voor egels. Vaak ook met het argument erbij dat er voedsel genoeg in de tuin is omdat er zoveel slakken zijn. Egels worden gezien als dé oplossing voor het slakken overschot en vooral de naaktslakken laten zich deze zomer flink gelden.

Net zoals de egel zijn ook de slakken het slachtoffer van onze grote schoonmaakwoede in de tuin. Verdorde blaadjes, afgestorven delen en andere rommelig tuinafval wordt direct opgeruimd terwijl het juist de taak van de slakken is om al het afgestorven organisch afval op te ruimen.

Een goed uitgebalanceerd dieetvoer voor egels bestaat uit een diversiteit aan insecten, amfibieën, kadavers, muizen en dergelijke, het zijn dus echte vleeseters. Slakken vormen maar een gering gedeelte van het voedselaanbod voor egels. Slakken bieden weinig voedingsstoffen en dragen ook nog eens alle worminfecties over op de egels en andere dieren die de slak als maaltijd nuttigt. Daarnaast speelt smaak ook nog een rol, net zoals bij de mens. Huisjesslakken vinden egels nog wel lekker, maar naaktslakken staan veel lager op het keuzemenu. Dit komt onder andere door het zeer taaie slijm wat naaktslakken omhult. Op een menu bestaande uit slakken kan een egel dus nooit lang teren. Vandaar dat het belangrijk is om altijd bij te voeren met kattenbrokjes. Zet natuurlijk altijd vers water neer en geef nooit melk. Kattenvoer biedt namelijk wel een uitgebalanceerd dieet aan voor de egel.

Balans is het woord wat op dit moment zoek is in de natuur waardoor er plagen zoals de slakkenplaag kunnen ontstaan. Wij raden ten zeerste af om slakkengif te strooien omdat dit ook de egels en de Merels en dergelijke ombrengt en natuurlijk slecht is voor de natuur om ons heen. Ook de zogenaamde Ecokorrels raden wij af. Via dierenartsen hebben wij vernomen dat er al honden en katten overleden zijn door het eten van deze zogenaamde Ecokorrels. Wist u dat gif doodsoorzaak nummer 1 bij egels is?

Wat kunt u dan wel doen tegen slakken?

Een goede manier om van slakken af te komen, kan door de vogels in uw omgeving flink bij te voeren. Veel mensen vinden het vervelend als er kraaiachtigen op hun voederplek verschijnen. Toch is er een mooie balans tussen de grote en kleine vogels. De grote vogels maken het voedsel vaak kleiner en laten de kruimels liggen voor de kleine vogels. En ze zien veel sneller als er gevaar dreigt zoals bijvoorbeeld een kat. Hun alarm zorgt ervoor dat ook alle kleine vogels verdwijnen. Kraaiachtigen zijn dol op slakken en een van de weinige soorten die ook naaktslakken opruimen.

Slakken bij de voederplek?

Een alternatief hiervoor is het neerleggen van koperen muntjes of koperdraad. Dit geeft namelijk een lichte schok aan de slak. Verder zou u ook een rand met wat scherpe kiezelsteentjes kunnen neerleggen rondom de voederplek.

Heeft u nog goede ideeën? Laat het ons dan weten via: info@egelbescherming.nl.

3 Responses

 1. dick
  | Beantwoorden

  Ik heb hier een grote “wilde” tuin voor insecten, vogels en egels met ook composthoop en dood hout.
  Heel veel slakken dit jaar door natte onstandigheden. Egels en slakken eten gelijktijdig uit de bakken met kattenvoer voor de egels. Egels lusten geen naaktslakken. Merels alleen bij gebrek aan beter.

 2. Charry
  | Beantwoorden

  Klopt geen naaktslakken op de menukaart van egels!!!
  Ik heb veel egels in de tuin en geef ze egelvoer gemengd met
  korrels voor kittens met groot vleesgehalte.

 3. Rob Elissen
  | Beantwoorden

  https://www.facebook.com/share/p/8vKkzjU4ZAsFjWBu/

  Ik heb zaterdag havermout bij zaailingen gelegd. Normaliter zou zo’n klein plantje in een nacht totaal gesloopt worden door slakken, maar zondagmorgen bleek het plantje totaal niet aangevreten te zijn. Wel was er van de havermout gegeten. Voorzichtig optimistisch, dus. Wellicht helpt het dus echt. We wachten af.
  Groetjes,
  Rob Elissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *