Egeltelling 2023

met 3 reacties

Egeltelling op 16 en 17 september: omarm de egel

Misschien zit er wel een bij jou in de tuin of lopen ze in de buurt; op de aanwezigheid van egels mag je trots zijn. Een egel is namelijk niet alleen schattig, maar ook erg nuttig. Tijdens de Egeltelling op 16 en 17 september staat de egel in de schijnwerpers. Hoe gaat het met de egel en hoe zit het met de verspreiding? Geef ook jouw waarnemingen door en help mee deze vragen te beantwoorden.

Door verschillende omstandigheden zien we het aantal egels in Nederland afnemen, zoals te zien is in onderstaande figuur. Onder andere droge zomers, het verkeer en opgeruimde tuinen zijn uitdagingen voor egels. Door samen te tellen proberen we erachter te komen waar egels precies leven. Daarnaast is de Egeltelling het perfecte moment om meer over de egel te weten te komen. Zo leer je tijdens dit weekend bijvoorbeeld hoe je de egel een handje kunt helpen. De Egeltelling wordt georganiseerd door de Zoogdiervereniging, in samenwerking met Egelbescherming Nederland.

Indexen (stippen) en trend (lijn) van de aantalsontwikkeling van de egel in Nederland in de periode 1994-2022. De blauwe band geeft het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn aan (Bron: Zoogdiervereniging en NEM)

Egels in de tuin

Egels zijn welkome gasten in de tuin en als ze in je tuin zitten is dat een groot compliment. Doordat egels slakken, insecten en andere bodemdieren eten, zorgen ze namelijk voor een natuurlijk evenwicht. Wil je graag egels in je tuin? Dan zijn er hele praktische dingen die je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken. Zorg bijvoorbeeld voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige plekken. Voorkom een tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in je schutting te maken. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een zogenaamde egelsnelweg. Zet een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin. Let erop dat melk niet geschikt is voor egels, en trouwens ook niet voor andere dieren. Je kunt ook zelf een egelhuisje maken of er een kopen. Daarin kunnen egels schuilen of zelfs jongen krijgen.

Tel ook mee

Let in het weekend van 16 en 17 september, vooral in de schemering, extra goed op of je een egel ziet in je tuin of een andere plek. Zie je een egel in jouw tuin? Ga dan naar www.tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie, en geef dan als aantal ‘nul’ door. Als je een egel gezien hebt op een andere locatie, geef dit dan door via Waarneming.nl of Telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen. Ook waarnemingen van dode egels kun je doorgeven.

Trefkans vergroten

Egels zijn echte nachtdieren en komen rond schemering tevoorschijn. Overdag slapen ze op een beschutte plek, om vervolgens ’s nachts op zoek te gaan naar voedsel. Je verwacht het niet, maar egels kunnen moeilijk zien in het donker. In plaats van hun ogen gebruiken egels hun neus op zoek naar iets lekkers. Een egel kan een prooi zelfs tot drie centimeter onder de grond ruiken! In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel, om een vetvoorraad op te slaan. Van oktober tot en met april liggen egels namelijk in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot 30% van hun lichaamsgewicht verliezen. Om zoveel mogelijk egels te zien kan je daarom het beste tellen in het najaar rond de schemering. De Egeltelling is dus om een goede reden in september gepland.

Egel (foto: Rick Boerboom) Meer informatie en veelgestelde vragen vind je op zoogdiervereniging.nl/egeltelling.

De Egeltelling wordt georganiseerd door de Zoogdiervereniging in samenwerking met Egelbescherming Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

3 Responses

 1. Elsemiek Kemkes
  | Beantwoorden

  Ik zie soms een egel. Maar het egelvoer (of kattenvoer) dat ik neer zet wordt vooral door naaktslakken op gegeten. Hoe kan ik dat voorkomen?

 2. Anja Karelse
  | Beantwoorden

  Ik strooi kattenbrokjes in m’n gazon en doe dit pas vlak voor het donker wordt. Dat werkt goed.

 3. ubi
  | Beantwoorden

  Ik woon in Rotterdam Noord Bergpolder. Ik heb nog nooit één egel hier hezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *