Egels overdag: fout of fabel?

met Geen reacties

Het is opmerkelijk hoeveel meldingen bij Egelbescherming Nederland binnenkomen over egels die zich overdag laten zien. Het gebeurt zelfs zo vaak dat mensen het bijna normaal gaan vinden om een egel overdag rond te zien scharrelen. Terecht krijgen we daar heel veel vragen over. Toch blijft het enige antwoord dat een egel overdag zien bijna altijd foute boel is.

Egels zijn absolute schemer- en nachtdieren. Hun gezichtsvermogen is vrij beperkt omdat zij in het donker leven en dus kunnen volstaan met een fenomenaal reukvermogen en gehoor. Hoe komt het dan dat er steeds meer egels overdag zichtbaar zijn?

Dat kan de volgende oorzaken hebben:

  • Het leefgebied van de egel wordt steeds kleiner waardoor er ook steeds meer egels verstoord worden als ze ergens liggen te slapen.
  • Door het kleiner worden van het leefgebied is het voedselaanbod ook sterk verminderd. Egels hebben steeds meer moeite om aan voldoende voedsel te komen. Zij zijn vaak zo hongerig dat zij ook overdag blijven rondlopen in de hoop ergens voedsel te vinden.
  • De algehele conditie van de egel gaat elk jaar verder achteruit. Dat betekent dat er dus ook steeds meer zieke en verzwakte dieren zich overdag laten zien.

Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Gezonde egels die net verstoord zijn in hun slaap, kunnen zich noodgedwongen even laten zien op zoek naar een andere slaapplek. Maar ook bij deze dieren geldt dat zij zoveel mogelijk beschuttingen zullen zoeken waar zij lopen en nooit de volle zon zullen opzoeken.
  • Jonge egels rond een week of 4, waarvan de oogjes geopend zijn en een beetje beginnen rond te lopen, komen overdag nog wel eens uit hun nest, terwijl moeders ligt te slapen. Dit gebeurt slechts enkele dagen voordat ook zij een goed dag- en nachtritme ontwikkeld hebben.
  • In de zomer blijft het natuurlijk veel langer licht en kan een egel een ritme hebben dat ze altijd om 21:30/22:00 uur al gaan eten of ’s ochtends vroeg nog aan het foerageren zijn omdat ze nog niet genoeg eten bij elkaar gescharreld hebben. Dus later op de avond of heel vroeg in de ochtend een egel zien is vaak ook geen reden tot bezorgdheid.
    Vooral waar meerdere egels tegelijkertijd samen komen zullen egels een eigen moment kiezen waarop ze naar de voederplek gaan, om bijvoorbeeld sterkere egels te ontwijken.

In alle gevallen waar twijfel heerst, raden wij dan ook aan om contact te zoeken met de dichtstbijzijnde egelopvang in uw regio of de Egelbescherming Nederland te bellen op: 06-188 19 576. Het is namelijk nu ook de tijd van zwangere vrouwtjes en nesten met baby-egels. Dan is overleg noodzakelijk om te bepalen of deze egel wel of niet geholpen dient te worden zodat er geen nest met jongen achterblijven.

Leuke foto’s en filmpjes van egels zijn altijd van harte welkom bij Egelbescherming Nederland. Deze kunt u mailen naar: info@egelbescherming.nl. Wij gebruiken het beeldmateriaal voor social media en educatie.

Foto: M. Beijaert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *