Samen egels toekomst geven!

met Geen reacties

In de aflevering van Khalid & Sophie (BNNVARA) op 24 oktober jl. werden voedingstips voor egels gegeven die niet in lijn zijn met het natuurlijke voedingspatroon voor egels zoals meelwormen en rozijnen. Egels zijn echte carnivoren, vleeseters dus en rozijnen vormen geen voedingsbron voor egels.

Meelwormen zijn eiwitrijk, maar zijn niet goed voor egels. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het hoge fosforgehalte in meelwormen ervoor zorgt dat de calcium-fosfor verhouding bij de egel uit balans raakt. Een egel heeft een hele hoge behoefte aan calcium. Krijgt hij te veel fosfor binnen, dan onttrekt het lichaam van de egel het calcium uit de botten van de egel. Dit kan leiden tot de dodelijke metabolic bone disease, waar egels eerst allerlei vergroeiingen van krijgen en waarbij vervolgens het zenuwcentrum uitvalt.

Egelbescherming Nederland adviseert om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water.

Door de programmamakers is inmiddels een rectificatie geplaatst:  https://www.bnnvara.nl/khalidensophie/artikelen/de-egel-wordt-bedreigd-max-bijt-hond-rectificatie

Mede dankzij de alertheid van onze volgers en de volgers van de Egelgroepen op social media kunnen we steeds beter en sneller voor het belang van de egel opkomen. Onze hartelijke dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *