Egels overwinteren bij Dierenasiel Almere

met Geen reacties

ALMERE – Dierenasiel Almere biedt egels van de Egelbescherming Nederland, net als vorig jaar, weer een plek om te overwinteren. ,,Het gaat om jonge noodlijdende egels die bij ons zijn binnengebracht en na revalidatie inmiddels gezond zijn verklaard”, vertelt Jenny Kleve, voorzitter van de Egelbescherming Nederland. ,,Deze diertjes hebben echter nog lang niet genoeg vetreserves opgebouwd om in de natuur te kunnen overwinteren. Dan overleven zij hun eerste winter niet.”

In de oude dierenverblijven op het terrein van Dierenasiel Almere, die alleen nog voor opslag worden gebruikt, hebben de diertjes nu een droge en beschutte plek om de winter door te komen. ,,Er is een aantal egelkasten neergezet, gevuld met hooi en stro, waar de egels overdag kunnen slapen. Ze worden verzorgd door de vrijwilligers van de egelbescherming, maar wij houden zelf natuurlijk ook een oogje in het zeil”, vertelt beheer Margret Janssen van Dierenasiel Almere. ,,De egels gaan pas in december in winterslaap, dus nu zien we ze ´s avonds gezellig rondscharrelen in de buitenverblijven van hun kennels.”

Oproep vrijwilligers
De eerste egels zijn vorige week overgebracht van de egelopvang in Huizen naar Dierenasiel Almere. ,,Elke week komt daar weer een groep bij, tot ongeveer 150 egels”, vertelt Kleve. ,, We kunnen nog wel enthousiaste vrijwilligers gebruiken die willen helpen bij het verzorgen van deze egels. Ze moeten toch elke dag vers water en het voer moet worden bijgevuld. Ook moet gekeken worden of de dieren nog steeds gezond zijn, want als ze een terugval krijgen moeten ze terug naar ons.” Wie als vrijwilliger wil helpen kan zich aanmelden via info@egelbescherming.nl.

Bijvoeren
Volgens Kleve is het voor egels in de randstedelijke gebieden moeilijk om voldoende voedsel te vinden om genoeg vetreserves op te bouwen voor hun winterslaap. ,,We vinden het heel normaal om vogels bij te voeren, waarom egels niet? Als je vermoedt dat je een egel in de buurt hebt, kun je een laag schaaltje met kattenvoer en water neerzetten. Droge brokjes zijn prima. Wie bang is katten aan te trekken, kan speciaal egelvoer kopen om er overheen te strooien, bijvoorbeeld via de website vivara.nl. De meeste katten lusten dat niet.” Zie je overdag een egel lopen, dan is het foute boel. ,,Egels zijn absolute nachtdieren, dus bel dan de Egelbescherming.”

Bron: dichtbij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *