Nerts en witbuikegel mogen gehouden worden als huisdier

Nerts en witbuikegel mogen gehouden worden als huisdier

met Geen reacties
De nerts, witbuikegel, bezoargeit en Kaukasische toer (een soort antilope) mogen vanaf volgende maand in Nederland als huisdier gehouden worden.

Deze soorten staan op de door staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) opgestelde lijst van honderd dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden. Die lijst geldt per 1 februari.
Ook de hond, kat en het konijn mogen gewoon nog als huisdier worden gehouden.
Wie een dier heeft dat er niet op staat, mag dat houden tot het beest overlijdt. Maar er mag niet meer mee worden gefokt, zo maakte Dijksma woensdag bekend.
De lijst kan nog langer worden, want de komende maanden wordt nog zeker een honderdtal diersoorten beoordeeld. Onder meer diverse soorten spiesherten en muntjakherten komen niet op de lijst: zij mogen niet meer als huisdier worden gehouden.

Discussie
Na ruim twintig jaar discussie over de huisdierenlijst is het nu zover. Dijksma: “In Nederland zijn ongeveer driehonderd verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet alle dieren zijn daar geschikt voor.”
“Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan.”
Een greep uit meerdere dieren die gehouden mogen worden: diverse soorten steenbokken, kangoeroe’s en grasmuizen. Ook waterbuffels, damherten en schroefhoorngeiten zijn geschikt.

Stichting AAP
Stichting AAP, waar niet alleen apen maar nog veel meer exotische dieren worden opgevangen, is erg blij met de lijst. ”Dit is een enorme mijlpaal”, zegt directeur David van Gennep. ”AAP wordt dagelijks geconfronteerd met eigenaren die van hun exotische huisdier af willen, omdat het dier een slecht doordachte, impulsieve aankoop was.”
De vraag naar opvangplaatsen is volgens AAP veel groter dan het aantal beschikbare plekken. ”Door de huisdierenlijst verwachten we dat het welzijn van de dieren verbetert.” AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties hebben zich de afgelopen 22 jaar ingezet voor de lijst.

Bekijk hier de volledige lijst met geschikte huisdieren (pdf)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *