NU.nl: Droge periode versnelt verspreiding dodelijke egelziekte

met Geen reacties

Vanuit de zuidelijke Nederlandse provincies rukt een onbekende voor egels dodelijke ziekte op. De verspreiding wordt versneld door het paringsseizoen en doordat egels vanwege de droogte samenkomen op de schaarse plekken waar ze eten kunnen vinden.

De nieuwe ziekte heeft voorlopig de naam Egelziekte 2020 meegekregen. “Er zijn verschijnselen die we herkennen van vorig jaar”, aldus Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland. “Dus dat zou het beginpunt kunnen zijn. Maar aangezien we niet voldoende onderzoek kunnen doen, weten we nog heel weinig over deze ziekte. We weten wel dat de verspreiding heel snel gaat.”

De symptomen zijn abcessen en wonden op het voorhoofd, de neus, de oren, de ogen, de kaak en de voor- en achterpoten. Ook kunnen egels er benauwd van worden. Er is nog geen goede medicatie voorhanden en slechts 30 tot 40 procent van de zieke egels zal het overleven. Er is een werkgroep opgericht om alle informatie te verzamelen en de ziekte te onderzoeken.

Eind april werden in België de eerste gevallen aangetroffen, maar Nederland volgde al snel. “In Brabant is het het ergst”, zegt Kleve. “Maar ook in Limburg, Gelderland en Zeeland zijn zieke egels aangetroffen. Alleen al in Zundert zijn inmiddels zeventig zieke egels binnengebracht.” In Nijmegen en het Limburgse Stein werden eveneens tientallen zieke egels aangetroffen.

Paringstijd en te weinig voederplekken

Kleve weet hoe het komt dat de ziekte zich momenteel zo snel verspreidt. “Egels zijn normaal solitaire nachtdieren, maar dit is het paringsseizoen. Dus dan gaan mannetjes massaal op zoek naar vrouwtjes.” Een extra bijkomstigheid is de huidige droge periode. “Daardoor is er gebrek aan voedsel en komen de egels samen op plekken waar nog wel wat te halen valt.”

“We willen dan ook oproepen om egels bij te voeren”, zegt Kleve. Dat kan prima met kattenbrokjes. “Maar die moeten wel droog blijven. Dus zet er een krat overheen en zorg dat er een opening van 14 bij 14 centimeter in zit. En zet er een bak water naast.”

Een egel hoor je overdag niet te zien

Een egel hoor je overdag niet te zien. Als dat wel gebeurt, dan is er iets met hem aan de hand, zegt Kleve. “Als je een gewonde of zieke egel tegenkomt met plekken op zijn snoet of die waggelt, pak hem dan zo snel mogelijk op en breng hem naar de dichtstbijzijnde opvang of de dierenambulance.”

Hoeveel egels er in Nederland zijn, is moeilijk te zeggen. “De enige indicatie die we hebben, is dat we eens in de tien jaar de dode slachtoffers tellen die langs de kant van de weg liggen. Daardoor kunnen we zeggen dat sinds 1994 het aantal egels in Nederland met 70 procent is afgenomen.”

Lees hier het artikel terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *