COVID-19 UITGESLOTEN BIJ ONBEKENDE EGELZIEKTE

met 4 reacties
Zoals eerder vermeld participeert de Egelbescherming Nederland in de Werkgroep Egelziekte 2020. We zijn erg verheugd dat we de eerste testresultaten nu al met u kunnen delen. Hoewel de oorzaak nog niet is gevonden, worden nu drie ziekteverwekkers uitgesloten.
 
Geen SARS-CoV2 (Covid-19-infectie)
Ook al passen de symptomen van de huidaandoeningen in zijn geheel niet bij Covid-19, toch is voor de zekerheid hierop getest door het RIVM. De testuitslagen waren negatief.
 
Geen Orf en geen MPV
Het RIVM test de egels op een aantal zoönotische virussen die er om bekend staan om blaasjes of zweertjes te veroorzaken.
– Orf (ecthyma contagiosum) is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door een parapoxvirus. Deze ziekte kan bij schapen en geiten, maar ook bij mensen, een huidaandoening veroorzaken. Bij schapen is deze ziekte ook bekend als de ‘zere bekjes’ lammerziekte.
– MPV staat in dit geval voor Monkey Pox Virus. Dit is een orthopoxvirus.
De testuitslagen voor Orf en MPV waren negatief.

4 Responses

 1. Winny Paauw
  | Beantwoorden

  er woont een gezonde egel in mijn tuin. Zowel het nest als de plek heeft het zelf gemaakt en gevonden

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Winny,

   Het leefgebied van de egels wordt steeds kleiner, waardoor zij steeds meer het leefgebied van de mensen moeten binnentrekken. In deze droge warme zomer is het extra belangrijk dat egels goed bijgevoerd worden (met kattenbrokjes, blikvoer voor katten en eventueel wat speciaal egelvoer) zodat de conditie en de weerstand van de egels optimaal blijft. Zij hebben dan meer weerstand om de egelziekte te overwinnen.

   Hartelijke groet,

   Angeleca

 2. J.
  | Beantwoorden

  Het is nu 30-06-2020……is er geen nieuws meer over de egelziekte?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste J,

   Een hele begrijpelijke vraag. Helaas kost onderzoek tijd. COVID-19 heeft ons geleerd dat zelfs zeven maanden na dato en miljarden verder er nog steeds veel onbekend is over deze ziekte. Voor een egelziekte is amper geld en mankracht beschikbaar. Het onderzoek gaat gestaag door, maar door voornamelijk gebrek aan mensen bij de opvangcentra, komen er te weinig overleden dieren terecht bij pathologie. Het opsturen van kadavers naar Utrecht kost namelijk speciale opslagcapaciteit en vervoer en dus weer mensen en geld. Deze tijd en plek is er vaak niet. Wij blijven ons volledig inzetten om antwoorden op al onze vragen te krijgen, maar weten ook dat dit nog wel enige tijd zal gaan duren.

   Hartelijke groet,

   Jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *