De Gelderlander – Hartje november en 15 graden: leuk voor de mens, slecht voor de natuur

met 2 reacties

De uitzonderlijke warme herfstdagen hebben een nieuw weerrecord gevestigd: de maximumtemperatuur is al 232 dagen niet meer onder de 10 graden geweest en daardoor trekken we massaal de natuur in. Dat is fijn voor de mens, maar minder gunstig voor de natuur. ,,De egelbescherming krijgt veel meer verstoorde nestjes binnen dan normaal.”

De aanhoudende warme temperaturen zijn volledig toe te wijzen aan de opwarming van de aarde, zo meldt Weerplaza. Het vorige record met een aaneengesloten reeks dagen waarbij de maximumtemperatuur ook in de dubbele cijfers stond, dateert alweer uit 2011. De teller bleef toen hangen op 228.

Logisch dus, dat we met deze temperaturen vaker de natuurgebieden opzoeken, denkt ook boswachter van het Rijk van Nijmegen Tim Hogenbosch. ,,Zo’n herfstdag met een gemiddelde temperatuur van 14 graden trekt veel meer bezoekers dan normaal. Ook mensen die voorheen nooit in het bos te vinden waren, komen nu opeens met hun hond het bos opzoeken.”

Vervuiling

Door die drukte raken wilde dieren niet alleen sneller verstoord omdat het moeilijk voor ze wordt om een rustig plekje te vinden, maar meer mensen betekent ook: meer vervuiling. 

Met enige regelmaat treft Hogenbosch vochtige wc-doekjes aan die volgens hem vermoedelijk door bezoekers na een plaspauze achteloos in de natuur worden gedumpt. 

,,Maar ook mondkapjes. Daar snap ik écht geen drol van. Mensen gooien die dingen zomaar weg. Het is niet alleen onsmakelijk, maar vooral schadelijk voor de natuur. Ik vind dat wel echt een zorgwekkende ontwikkeling.”

(…)

Topdrukte bij de egelopvang

Het uitsterven van insecten heeft directe gevolgen voor insecteneters. Bijvoorbeeld de egel. ,,De afgelopen 30 jaar zijn er zo veel insecten uitgemoord en verdwenen. Dat heeft er voor gezorgd dat ook zeventig procent van de insecteneters, waaronder de egel, zijn verdwenen”, zegt Jenny Kleve, directrice van de Egelbescherming Nederland. 

Het is voor de egel ‘klap na klap’, aldus Kleve. Dat komt deels door de uitbraak van de Egelziekte 2020, een nieuwe en dodelijke ziekte waarbij egels abcessen op de ogen, oren en neus ontwikkeling.

Kattenvoer voor de egels

Ondanks de hoge temperaturen zal een egel wel gewoon in winterslaap gaan. ,,Dat doen ze puur en alleen omdat er in die periode weinig tot geen voedsel te vinden is.” Wel kan het zijn dat een egel door de hogere temperaturen te vroeg wakker wordt en vervolgens geen voedsel kan vinden. ,,Dan zijn ze alsnog ten dode opgeschreven.”

Een egel kan bovendien beter tegen een harde en koude winter, dan tegen een vochtige, zegt Kleve. Dat heeft te maken met het feit dat een egel schimmel kan ontwikkelen tijdens zijn winterslaap wanneer zijn slaapplaats niet kurkdroog is. De egel krijgt vervolgens last van de schimmel en kan dan alsnog eerder uit zijn winterslaap komen. ,,Dat is voor de egels wel een naar effect van de opwarming van de aarde. De winters worden namelijk steeds zachter en vochtiger.”

Hoe kunnen we de egel helpen? ,,Bijvoeren!”, aldus Kleve. ,,En dan gewoon met kattenvoer: vlees of brokjes.” 

Lees hier het hele artikel terug.

2 Responses

  1. Tieke Smit-Bouma
    | Beantwoorden

    Onze egels kwamen iedere avond het bakje leeg eten, maar zijn sinds vorige week in winterslaap.

  2. Ronny van Steenis
    | Beantwoorden

    Vandaag 15 december was een van onze twee nog jonge egels, die nog niet aan hun winterslaap zijn begonnen, er erg vroeg bij. Normaal komen ze rond 22.00-23.00uur een hapje eten, maar nu zag ik er een al om 19.30 bij het eten staan. We plaatsen nog steeds een schotel met egelvoer en extra meelwormen op het terras, dat blijven we doen totdat we merken dat er niet meer van wordt gegeten.
    We hadden een egel onder onze heg zitten die zich deels in de aarde langs de heg had ingegraven en de takken van de heg had gebruikt om zich verder te bedekken. Helaas hebben we de winterslaap van deze egel verstoord bij het snoeien van de heg. Begin van de herfst hebben we daarom een egelhuis geplaatst langs deze heg, maar we weten helaas niet of er gebruik van wordt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *