NOS Radio 1 Journaal – Jurgen van den Berg & Jenny Kleve (Directeur Egelbescherming Nederland)

met Geen reacties

Jurgen van den Berg stelt enkele vragen aan Jenny Kleve betreffende de onbekende egelziekte.

“Steeds meer egels in Nederland lijden aan een onbekende ziekte. Er is een werkgroep Egelziekte en daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Ook in België loopt er al een onderzoek, want ook daar raken de egels massaal besmet, meldt de VRT (..fragment wordt afgespeeld..).”

Van den Berg: “Jenny Kleve, goedemorgen.”
Kleve: “Goedemorgen”

Van den Berg: “Van de Egelbescherming Nederland. Zweren horen we hier in het stukje, etter, wat weet u over deze ziekte?”
Kleve: “Eigenlijk weten we helaas nog heel erg weinig over deze ziekte. We weten dat het erg besmettelijk is en helaas ook oprukt in Nederland. Het zuiden is al besmet en het trekt langzamerhand naar boven. Maar over oorzaken en onderliggende oorzaken zijn we alleen nog maar op zoek.”

Van den Berg: “We zitten midden in de coronacrisis, het zal toch niet dat de egels ook corona hebben?”
Kleve: “Nee, dat is de eerste vraag die iedereen ons stelt, het is zeer onwaarschijnlijk dat het corona is. Maar omdat het heel logisch is dat dat de eerste vraag is, daarom zijn we deze week gestart om ook op corona te testen, zodat we dat ook uit kunnen sluiten en we zekerheid daarover hebben.”

Van den Berg: “Zijn er al resultaten van?” 
Kleve: “Nee, we hebben de werkgroep vorige week gecombineerd en dinsdag hebben we pas de samples binnengekregen. We werken samen met het RIVM, DWHC, universiteiten van Utrecht en Antwerpen. Er moeten samples komen, dan moeten er weefsels afgenomen worden en dan moeten de tests starten. Dus u begrijpt daar hebben we niet gelijk een uitslag van.”

(..)

Van den Berg: “Stel je vindt een egel in de tuin, wat moet je dan doen?”
Kleve: “Belangrijk is dat de egel opgepakt wordt, neem een oude doek of handdoek, pak hem op en stop hem in een goed afsluitbare doos met luchtgaten en breng hem zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang of bel de Dierenambulance. En wat bij elk dier geldt wat je uit de natuur haalt wat ziek is, of het nu een vogel, eekhoorn of egel is. Zorg altijd voor hygiëne: was altijd je handen en laat kinderen er niet mee spelen. Wees voorzichtig.”

Luister hieronder het gehele fragment af:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *