RTL Nieuws: ‘Steeds meer egels sterven door mysterieuze ziekte’

met Geen reacties

In Nederland overlijden steeds meer egels aan een mysterieuze ziekte. Onduidelijk is of die door een virus of bacterie wordt veroorzaakt. De ziekte werd een paar weken geleden voor het eerst in het zuiden van het land aangetroffen en rukt nu steeds verder op naar het noorden.

De beestjes die de ziekte onder de leden hebben, vertonen wonden aan de kop en pootjes, schrijft het AD. Ook hebben ze last van benauwdheid. Ongeveer 60 tot 70 procent van de egels die de ziekte heeft, overleeft het niet.

‘Serieus probleem’

Wat de ziekte veroorzaakt, is niet duidelijk. “Er is nog geen eensluidend antwoord, dat is bij een nieuwe ziekte ook niet zo eenvoudig”, zegt Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland. “We zetten alles op alles om er zo snel mogelijk achter te komen.”

Bij de Dierenambulance in Nijmegen zijn 35 zieke egels opgevangen, en ook in Veenendaal en Utrecht zijn gevallen gemeld. Het lijkt erop dat de ziekte zich naar het noorden verspreid, zegt Kleve. “Het is een serieus probleem.”

De Egelbescherming Nederland begint een werkgroep om de oorzaak van de ziekte en het hoge sterftecijfer te achterhalen. Dat doet de organisatie samen met onder meer het RIVM en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Verband coronavirus

Een verband met het coronavirus wordt als onwaarschijnlijk gezien. Kleve: “Het is vrijwel zeker uitgesloten, maar we laten het toch onderzoeken omdat het de eerste vraag is die bij veel mensen opkomt.”

Egels hebben het al tijden zwaar in Nederland. Sinds 1994 is de populatie met 70 procent gekrompen. Dat komt onder meer door een gebrek aan leefruimte en gebruik van gif, waardoor er voor de egels minder insecten zijn om te eten.

Lees hier het artikel terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *