Eerste egel van Vlaanderen uitgerust met een zendertje

met Geen reacties

De Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona) heeft woensdag in Genk de eerste egel in Vlaanderen “gezenderd”. Door een zendertje aan het dier te hangen, hopen de natuurliefhebbers meer te weten te komen over de voedselbehoefte, trekgedrag of nachtelijke uitstappen van de egel. Volgend weekend, tijdens de happening “De 25 uur Natuur” zal het grote publiek mogen helpen om nog meer egels van een zendertje te voorzien.

c2cacab2-1d18-11e6-8126-a8e9481dcded_web_scale_0.1410835_0.1410835__

Foto: Robin Reynders

De allernieuwste werkgroep, MOVES genaamd (Methodes en Onderzoek voor de Versterking van Ecologische kennis van Soorten) werd pas in 2016 opgericht. Deze werkgroep wil nieuwe monitoringstechnieken zoals telemetrie, GPS-zenders en genetisch onderzoek beschikbaar maken voor een breder publiek. Met behulp van de nieuwste technieken hopen ze meer te weten te komen over het gedrag van soorten en over de voedselbehoefte, trekgedrag of nachtelijke uitstappen. Voor het eerst in Vlaanderen passen ze deze technieken nu ook toe bij egels.

egels_opsporen-ruben_evens (1)

Foto: Ruben Evens

Woensdag werd een egel in Genk uitgerust met een zender, zodat iedereen de bewegingen van het dier permanent op een scherm kan volgen. Volgend weekend, tijdens de festiviteiten naar aanleiding van 25 jaar Likona, zullen er in het Provinciaal Natuurcentrum in Genk, nog meer egels “gezenderd” worden. Het publiek kan daarbij helpen. Zie voor meer info www.de25uurnatuur.be

Bron: Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *