OPROEP OM DIEREN MET SOORTGELIJKE VERSCHIJNSELEN DOOR TE GEVEN AAN DE EGELBESCHERMING

OPROEP OM DIEREN MET SOORTGELIJKE VERSCHIJNSELEN DOOR TE GEVEN AAN DE EGELBESCHERMING

met 4 reacties

Sinds vandaag zijn er ook gevallen in Nederrijn gemeld. Egelbescherming Nederland roept iedereen op om soortgelijke gevallen door te geven aan ons, bij voorkeur met fotomateriaal. U kunt dit doen door een e-mail te sturen aan: info@egelbescherming.nl. De dieren dienen zo spoedig mogelijk ondergebracht te worden bij de dichtstbijzijnde egelopvang (https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/). U kunt hiervoor uw Regionale Dierenambulance inschakelen. Er is zowel in België als Nederland een onderzoek gestart naar de oorzaak en de mogelijke genezing. Zodra we meer weten, zullen wij dit bekendmaken.

Heel erg zielig dat de egels die het al zo zwaar hebben, nu ook nog te maken krijgen met deze onbekende ziekte. Onze hulp aan deze dieren is dan meer dan ooit nodig!

4 Responses

 1. Mirjam
  | Beantwoorden

  Kunnen jullie omschrijven wat “soortgelijke verschijnselen” precies inhoudt? Kennelijk verwijzen jullie naar iets waar ook verschijnselen in zijn genoemd maar het is mij niet duidelijk wat. Ook is de foto voor mij niet duidelijk. Ik wil het bericht graag delen op de buurtapp maar dan moet ik wel weten welke verschijnselen er bedoeld worden.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Mirjam

   Graag verwijs ik je naar https://www.egelbescherming.nl/nieuws/onbekende-besmettelijke-egelziekte-rukt-op/ waarin wij de verschijnselen en de eerste foto’s geplaatst hebben. Via onze website en social media houden wij iedereen op de hoogte. Op dit moment zijn wij druk bezig alle info te verzamelen en te delen met de Werkgroep Egelziekte 2020. Hier zijn pathologen en dierenarten in vertegenwoordigd uit zowel Nederland als België, waar ik ook zitting in heb. Helaas hebben wij op dit moment meer vragen dan antwoorden.
   Voor dit onderzoek moeten wij z.s.m. een quarantaine inrichten. Voor de nieuw in te richten quarantaine, hebben wij meubels en materialen nodig. Misschien heeft u of kent u iemand die ons hiermee zou kunnen helpen.

   Wij hebben nodig:

   een tiental goed afneembare kantoortafels van 1.60 x 80 cm (standaardhoogte);
   beschermmaterialen: wegwerphandschoenen, mondkapjes, beschermkappen, wegwerpschorten, handgel e.d.;
   handdoeken;
   schoonmaakartikelen;
   50 x Curver bakken met deksel (M/XL);
   20 x werkemmers;
   kattenvoer: brokjes als blikvoer;
   autoclaaf.

   Mocht u andere materialen hebben waarvan u denkt dat wij deze ook zouden kunnen gebruiken, dan horen wij het graag.

   Verder roepen wij iedereen op om bakken water buiten te zetten en flink bij te voeren, want door de droogte hebben de dieren in de natuur het heel erg zwaar. Egels kunt u het beste bijvoeren met kattenbrokjes en blikvoer voor katten.

   Mocht u op de hoogte gehouden willen worden middels onze digitale nieuwsbrief, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Deze verschijnt enkele keren per jaar. Voor het digitaal toezenden hebben wij uw toestemming nodig ten gevolge van de AVG-wetgeving.

 2. Fanny
  | Beantwoorden

  Ik hoorde, helaas, gisteren voor het eerst over deze nieuwe ziekte. Zondag zag ik, tijdens het uitlaten van onze hond, een gedesoriënteerd en behoorlijk vermagerd egeltje. Het hele koppie van het arme dier zat helemaal onder de wondjes en zweertjes (ik durfde het verder niet eens te bekijken, zo zielig) en het diertje “stonk” verschrikkelijk naar rottend vlees ook. Gelukkig zit er een dierenambulance bij ons om de hoek (dierenambulance Arnhem&omstreken). Mijn vriend heeft zijn shirt uitgedaan, zodat ik het diertje daarmee op kon pakken en we hebben het direct naar de dierenambulance gebracht. Ik vermoed dat het egeltje is ingeslapen, zo ernstig was het eraan toe. Ik heb er helaas geen foto’s van gemaakt, omdat ik niet op de hoogte was van deze ziekte. Maar ik ben er bijna van overtuigd dat dit diertje ermee besmet was.
  Ik weet niet of jullie überhaupt nog met deze info kunnen, maar ik wilde het toch graag even melden. Hopelijk blijft t bij dit ene stakkertje hier in de buurt, maar ik blijf alert!

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Fanny,

   Dank voor uw bericht. Het klopt dat in uw regio de Egelziekte 2020 helaas veelvuldig voorkomt. Wat geweldig dat jullie je ontfermt hebben over dit arme dier! Nu is het dier humaan ingeslapen en anders had het nog weken moeten lijden. Fijn dat u het ons gemeld heeft en aan iedereen graag het verzoek om zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen, zodat wij een nog beter beeld krijgen van deze ziekte.

   Hartelijke groet,

   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *