Trouw: Geheimzinnige, besmettelijke ziekte rukt op onder egels

met Geen reacties

Een onbekende besmettelijke ziekte waart rond onder egels in Nederland. Dieren die ermee besmet raken, lopen wonden en abcessen op aan hun kop en hun poten.

Volgens Egelbescherming Nederland werden de eerste gevallen van de ziekte eind april in België opgemerkt. Sindsdien verspreidt de aandoening, waarvan onduidelijk is of die wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie, zich naar het noorden. Afgaand op het aantal zieke dieren dat is binnengebracht bij opvangcentra of opgevangen door de dierenambulance zijn vermoedelijk honderden egels in Nederland met de ziekte besmet. Van de binnengebrachte egels geneest 30 tot 40 procent, de rest sterft.

Egelbescherming Nederland doet in samenwerking met onder meer het RIVM en de universiteiten van Utrecht en Antwerpen onderzoek naar de oorzaak van de egelziekte. Dat de ziekte zich zo snel verspreidt hangt samen met het paarseizoen van mei en juni, waarin dieren elkaar opzoeken. Door de droogte van de afgelopen tijd komen egels ook samen op de schaarse plekken waar ze eten kunnen vinden.

Egels zijn insecteneters met een uitzonderlijk snelle verbranding. Om voldoende voedsel (insecten, spinnen, regenwormen, slakken) te vergaren, hebben de nachtdieren een leefgebied van al snel 10 hectares nodig. In natuurlijke omstandigheden leggen ze elke nacht zo’n 2 kilometer af, ook op zoek naar een partner en nestgelegenheid.

Egelbescherming Nederland hoopt een quarantainelocatie te kunnen inrichten voor egels met beginnende ziekteverschijnselen. Ook roept de organisatie het publiek op om egels bij te voeren (bijvoorbeeld met kattenbrokjes) zodat zwakke dieren voldoende voedsel kunnen vinden.

De eerste zieke egels werden aangetroffen in Brabant en Limburg, maar inmiddels heeft de ziekte zich naar het noorden verspreid en zijn er ook zieke dieren gevonden in plaatsen als Utrecht en Veenendaal.

Hoe groot de egelpopulatie in Nederland is, is niet duidelijk, maar jaarlijks worden meer dan honderdduizend egels door auto’s overreden. Vooral voor egelmannetjes zijn verkeersongelukken een belangrijke doodsoorzaak. In Nederland is de egel een beschermd dier. Consumptie en het houden in gevangenschap zijn verboden.

Lees hier het artikel terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *