Te veel dieren worden doodgereden, boswachters waarschuwen automobilisten

Te veel dieren worden doodgereden, boswachters waarschuwen automobilisten

met Geen reacties

HOOGERHEIDE – Langs een drukke weg bij natuurgebied Markiezaat ligt een dood egeltje. “Gelukkig is het een papa-egel,” zegt boswachter Erik de Jonge, terwijl hij het diertje opraapt. “Een mama-egel zou echt een ramp zijn, want de jongen kunnen niet zonder.” Veel dieren, zoals bijvoorbeeld egeltjes, eekhoorns en reekalfjes, maar ook de zeldzamere boommarter zijn volgens de boswachter extra kwetsbaar rond deze tijd. Ze worden dagelijks doodgereden.

“Je kunt het niet altijd voorkomen,” zegt De Jonge, die boswachter is bij het Brabants Landschap. “Maar je kunt wel je snelheid matigen bij een natuurgebied en dit in je achterhoofd houden. Dan zouden veel aanrijdingen voorkomen kunnen worden.”

Dode moeders, hongerende jongen
Boswachter Erik de Jonge rouwt nog altijd om een boommarter die hij maandag langs de weg vond. “Het was een moeder, met de prooi nog in haar bek. Ergens zitten haar jongen nu te verhongeren. Want de vaders bemoeien zich er niet mee. Het is zonde, want we hebben hier bij het Markiezaat een prachtige populatie boommarters.” De Jonge hoopt het nest nog te vinden, maar twijfelt of de jongen het dan wel overleven zonder moeder.

Samen met zijn hond Jack speurt de boswachter regelmatig langs de drukke weg om te kijken of er gewonde dieren zijn. “Dieren met jongen hebben het erg druk, ze zijn op zoek naar voedsel en letten niet altijd goed op. Jonge dieren gaan nu ook op avontuur, dus die worden ook vaak aangereden.”

Laatste rustplaats voor de egel
Voor de mannetjesegel is het te laat. Maar hij is nog van nut in de natuur. “Ik haal hem uit de berm en dan leg ik hem op een veilige plek weer neer,” zegt De Jonge. “Dan kan een vos er nog van peuzelen. Heeft die er ook nog wat aan.”

Bron: Omroep Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *