De eerste baby-egels!

met 6 reacties

2016-07-23 19.38.09

De afgelopen week zijn op onze opvang in Huizen de eerste baby-egels van het seizoen binnengekomen. Deze drie jongen zijn ongeveer 4 weken oud en zijn gevonden in Dronten. Bij ons worden ze samen grootgebracht en krijgen ze speciale flesvoeding met alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om groot en sterk te worden!

Het moment waarop de jongen worden geboren, wisselt sterk, ook binnen Nederland. In het zuiden van het land zijn de eerste jongen al weken geleden geboren, in het midden en noorden gaat die tijd nu van start.

20160723_115257

Mocht u jonge egels rond zien zwerven, neem dan contact op met ons op 035-6468669. Probeer jonge egels niet zelf thuis groot te brengen! Meestal gaat dit niet goed, aangezien jonge wilde dieren zeer specialistische zorg nodig hebben die ‘leken’ ze niet kunnen bieden.

2016-07-23 19.38.58

6 Responses

 1. Eric Picavet
  | Beantwoorden

  Helaas vanochtend drie dode baby-egeltjes aangetroffen in de tuin.
  Droevig!

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Hallo Eric
   Dat is zeker erg droevig. Heb je ook een dode volwassen egel zien liggen of was het nest overhoop gehaald?
   Verder zouden wij graag willen weten waar je deze egelbaby’s gevonden hebt.
   Graag verwijs ik je naar https://www.egelbescherming.nl/nieuws/onbekende-besmettelijke-egelziekte-rukt-op/ waarin wij de verschijnselen en de eerste foto’s van de onbekende egelziekte geplaatst hebben. Via onze website en social media houden wij iedereen op de hoogte. Op dit moment zijn wij druk bezig alle info te verzamelen en te delen met de Werkgroep Egelziekte 2020. Hier zijn pathologen en dierenarten in vertegenwoordigd uit zowel Nederland als België, waar ik ook zitting in heb. Helaas hebben wij op dit moment meer vragen dan antwoorden.
   Voor dit onderzoek moeten wij z.s.m. een quarantaine inrichten. Voor de nieuw in te richten quarantaine, hebben wij meubels en materialen nodig. Misschien heeft u of kent u iemand die ons hiermee zou kunnen helpen.

   Wij hebben nodig:

   een tiental goed afneembare kantoortafels van 1.60 x 80 cm (standaardhoogte);
   beschermmaterialen: wegwerphandschoenen, mondkapjes, beschermkappen, wegwerpschorten, handgel e.d.;
   handdoeken;
   schoonmaakartikelen;
   50 x Curver bakken met deksel (M/XL);
   20 x werkemmers;
   kattenvoer: brokjes als blikvoer;
   autoclaaf.

   Mocht u andere materialen hebben waarvan u denkt dat wij deze ook zouden kunnen gebruiken, dan horen wij het graag.

   Verder roepen wij iedereen op om bakken water buiten te zetten en flink bij te voeren, want door de droogte hebben de dieren in de natuur het heel erg zwaar. Egels kunt u het beste bijvoeren met kattenbrokjes en blikvoer voor katten.

   Mocht u op de hoogte gehouden willen worden middels onze digitale nieuwsbrief, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Deze verschijnt enkele keren per jaar. Voor het digitaal toezenden hebben wij uw toestemming nodig ten gevolge van de AVG-wetgeving.
   Met vriendelijke groet
   Jenny Kleve

 2. Monica Rensink
  | Beantwoorden

  Ik heb nu nummer 3 egel in de tuin. Op een goed moment zag ik keutels die ik nog niet eerder in mijn tuin gezien had. Eerst dacht ik aan een bruine rat. Maar dat klopte niet. Ik heb toen een camera neergezet om zeker te zijn dat het om een egel gaat. Ik noem het diertje Puk. Kattenvoer neergezet waar het heerlijk van smulde. Op goed moment zag ik twéé egels. Brommen naar elkaar! Een grotere, Puk, en een kleinere. Die noem ik Uk.
  Nu sinds een paar dagen nog een egeltje. Dit is een klein egeltje. Past met 4 pootjes in het etensbakje.
  Je hoort door de camera een hoog egelgeluid, daardoor weet ik dat er één in de tuin aanwezig is, ook al zie ik het nog niet! Ik heb inmiddels egelvoer gekocht, waar ze meer van smullen dan van kattenvoer. Ik heb ook een kleine vijver, waar ze regelmatig uit drinken. Ze kunnen als ze er zouden vallen, makkelijk uit het water komen. Er zijn verschillende hoogten in de rand verwerkt.
  Ook heb ik een egelhuisje ingericht. Of er een egel inmiddels in woont kan ik niet beoordelen. De katten die ik heb ruiken er wel steeds iets in de buurt. Trouwens de egel is absoluut niet onder de indruk van een kat. Mijn kat zag de egel op zich afkomen en ging direct in de achteruit!! Komisch om te zien. Ze laten elkaar met rust.
  Dus nu heb ik Puk, de eerste egel al een tijdje niet meer gezien. De andere twee, Uk en Ukkie dus, zijn elke avond in de tuin en eten hun buikje vol. Wat eten ze veel zeg. Ik woon gewoon in een wijk, in Soest, heb een postzegel tuin met veel planten en verstop hoekjes. De tuinpoort heeft door de kat aan de onderkant een gat gekregen waardoor de katten heen en weer gaan en nu dus ook de egels. Hoe bijzonder is dit! Ik ben een gelukkig mens. Nooit geweten dat er egels überhaupt in deze buurt verblijven!! De rest van de tuinen in mijn huizenblok hebben echt dichte tuinen dus daar komen ze niet vandaan. Ik zou best willen weten waar ze naar toe gaan of vandaan komen. Maar verder dan mijn tuin kan ik niets beoordelen!!

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Monica,

   Dank voor uw bericht. Wat fijn dat u zo goed voor de egels in uw omgeving zorgt. U geeft dat ze dol op egelvoer zijn, maar wij adviseren toch om dit als een extraatje aan te bieden, omdat kattenbrokjes een uitgebalanceerd dieet vormt voor egels. Speciaal egelvoer is vaak samengesteld uit voedsel wat egels misschien wel lekker vinden, maar minder gezond voor ze is. Voorbeelden hiervan zijn: pinda’s, mais en dergelijke. Het is van groot belang dat het voedsel wat wij aan dieren in de natuur geven, zo dicht mogelijk aansluit bij hun natuurlijke eetpatroon en ook gezond en gevarieerd is. Kattenbrokjes en blikvoer voor katten, van bijna alle merken in Nederland voldoen aan deze eis. Let wel op dat in het blikvoer geen melkproducten toegevoegd worden, omdat dat weer heel slecht voor egels is en eigenlijk ook voor katten.

   Wij wensen u veel plezier met de egels in uw omgeving, die trouwens veelvuldig in Soest voorkomen.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 3. Jan Dirk Timmer
  | Beantwoorden

  Wij wonen in het zwarte woud in zuid Duitsland, en er is in de wijde omgeving geen egelopvang. Helaas vinden we in onze tuin regelmatig dode babyegeltjes omdat mama onder een auto is gekomen. Wat kunnen we doen om deze jonge egeltjes nog op tijd te redden, want nu wachten we af en na 2 dagen is het te laat.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Jan Dirk,

   Excuses voor de late beantwoording. Wij vinden het wel belangrijk om hier alsnog op te reageren. Egelbescherming Nederland krijgt ook vaak verzoeken om hulp uit het buitenland. Mailen en wachten op reactie is dan vaak te tijdrovend. Ons advies is dan ook om telefonisch contact met de Egelbescherming te zoeken op: 0031 6 188 19 576. Dan kunnen wij de situatie goed doorspreken en adviseren wat binnen de mogelijkheden het beste is voor de egel(s) in nood. Wij zijn uitsluitend voor noodgevallen ook ‘s avonds bereikbaar.

   Wij horen graag van u.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *